sluitertijd
&
fotografie
Wat is sluitertijd?
- de duur van de sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op je sensor valt
- bij een lange sluitertijd is dat heel veel en bij een korte sluitertijd is dat heel weinig
Wat je hiermee voornamelijk mee kunt beïnvloeden is de manier waarop beweging wordt weergegeven in je foto. Bij een snelle sluitertijd vangt de camera ieder detail van een beweging. Een springend kind kan bijvoorbeeld haarscherp worden gefotografeerd.
Bij een trage sluitertijd registreert de sensor alle informatie die gedurende de tijd dat het open stond binnenkomt. Je zult al snel een statief moeten gebruiken wil je dan nog een scherpe foto kunnen schieten. En al gebruik je een statief, alles wat beweegt wordt alsnog vanwege de lange sluitertijd vervaagd. Dit is dus mooi te gebruiken bij bijvoorbeeld stromend water of vuurwerk.
Een snelle sluitertijd is nodig om de herten scherp te kunnen fotograferen.
Hier is een trage sluitertijd gekozen in combinatie met een statief en filters. Het water krijgt een melkachtige uitstraling.
hoe pas je de sluitertijd aan
Over het algemeen wordt de sluitertijd in de vorm van een breuk weergegeven. 1/1000 is dus één duizendste van een seconde. Dit is een hele snelle sluitertijd. Hoe hoger het getal achter de streep hoe sneller de sluitertijd is.
Wanneer er staat 1,6″ dan lees je 1,6 volle seconden. Zodra er dubbele haakjes achter staan dan heb je het over seconden. Hoe hoger dit getal hoe trager het wordt, want 10″ (10 seconden) is langer dan 1″ (1 seconde).
In de M of Tv/S stand kun je de sluitertijd meestal aanpassen met het best bereikbare wieltje op je camera. Meestal degene die rechtsboven vlakbij de opnameknop zit.
Het toegewezen wieltje en dus de sluitertijd wordt vaak gebruikt voor de aanpassing van je licht. Meestal laat je het diafragma vast staan, tenzij je een ander diafragma effect wil bereiken.
Belichtingsdriehoek
Om een foto goed te belichten zijn de volgende drie factoren van belang.
- Diafragma
- Sluitertijd
- ISO
Deze drie factoren moeten met elkaar in balans zijn, deze balans wordt vaak aangeduid door middel van de belichtingsdriehoek. Wanneer de driehoek volledig evenwijdig is dan heb je een globale belichting gekozen. Het is natuurlijk leuk om daar ook zo nu en dan een beetje van af te wijken. Maar het is altijd goed om de balans in de gaten te houden. Hoe dit werkt leer je in de basiscursus digitale fotografie.
Meer informatie over SLUITERTIJD of ISO vind je in een van deze blogs: