Foto: Sem Pijper
zomerworkshops
Een bewogen start van de zomer
In de maanden juni, juli en augustus stonden er nog een aantal leuke workshops en bezigheden op de agenda. Zo mocht ik spreken op de fotofair in de stand van CameraNu op 11 juni. Even hiervoor nam ik tevens voor CameraNu een portfolio review op over macrofotografie.
Voor Natuurfotografie nam ik een workshop over van Caroline in het Maximapark in Utrecht en er stonden een aantal reisjes op de planning. Allereerst ging ik naar Helgoland en niet veel later naar Skomer Island om een week later aan te komen op het eiland Elba. Drie eilanden bezoeken in een maand dat was best een beetje heftig maar wel heel erg tof. Je leest er hieronder alles over.
Buiten dit stonden er ook nog een paar leuke workshops op de agenda. Zoals de workshop Klaprozen fotograferen, Bloemen en insecten, zomeravond in de AWD, macrofotografie op de Kalmthoutse heide. Ook heb ik wederom een aantal mensen persoonlijk les gegeven, want die mogelijkheid is er immers altijd.
Helgoland
Samen met Mijke en Bianca bezocht ik het leuke eiland Helgoland. Dit is een eiland wat behoort tot Duitsland. Het ligt tussen Duitsland en Denemarken in. Op dit eiland vind je vele vogelsoorten, maar de meest opvallende soort is toch zeker wel de Jan van Gent! Deze prachtige grote, sierlijke en soms ook ongelofelijk lompe vogels zijn een genot voor iedere fotograaf. Vanaf een kleine afstand kun je de vogels op allerlei manieren fotograferen.
Wat wel jammer is, is dat de vogelgriep genadeloos heeft toegeslagen in de Helgoland kolonie. Wat ertoe geleid heeft dat de er flink minder vogels op het eiland aanwezig waren. Er was één rots waarop ze nog steeds van dichtbij te fotograferen waren, maar daar zit dan natuurlijk ook iedereen. Normaal gesproken waren de bezoekers verdeeld over twee of drie locaties, nu concentreerde zich dat op één plek.
Maar wanneer wij vroeg in de ochtend aan de rand van het klif stonden hadden we nog altijd de plek bijna voor onszelf en konden we heerlijk genieten van de mooie zonsopkomsten en de ontwakende vogels. We hebben enorm genoten van deze reis, van de vogels en van elkaars gezelschap. Het was alsof we elkaar al jaren kenden.
De Jan van Genten die het vogelgriepvirus overleefd hebben hadden een zwart of zwart gespikkeld oog. Zij hebben het dit hoogstwaarschijnlijk als enige schade aan het virus overgehouden, maar zoals gezegd kan dat van veel anderen helaas niet gezegd worden. Dit is ook de reden waarom er volgend jaar geen fotoreis naar Helgoland komt. Laat eerst de kolonie maar wat aansterken en herstellen. Daarna zien we wel weer.
Düne
Tijdens de fotoreis naar Helgoland bezochten we ook het naastgelegen eilandje Düne. Dit is een heerlijk laaggelegen eiland met rondom prachtige stranden. Aan de ene kant vind je heerlijke zandstranden, de andere kant van het eiland heeft kiezelstranden. Op dit eiland vind je een grote meeuwenkolonie en een grote groep grijze zeehonden en robben. Je kunt deze prachtige dieren vanaf een meter of 30 afstand bekijken en fotograferen. Een goede telelens is dan wel erg handig.
Naast de zeehonden broeden er op dit eiland veel kleine vogelsoorten. Dolgelukkig waren we dan ook toen we een tweetal kleine scholeksters op het strand zagen lopen. Twee luizenbolletjes op veel te grote poten. Super schattig om te zien en te kunnen fotograferen.
Hopelijk is de grootste ellende rondom de vogelgriep voorbij zodat de vogels weer in alle weelde kunnen voortplanten.
camera.Nu
Sinds anderhalf jaar werk ik zo nu en dan samen met CameraNu. Deze keer vroegen ze mij of ik een lezing wilde geven op de fotofair in Esbeek. Het leek mij geweldig leuk omdat op dit evenement mensen gericht komen voor fotografie. Mijn thema was macrofotografie en de tent was (ondanks de ruim 30 graden) afgeladen vol.
Een groep zeer geinteresseerde mensen luisterden aandachtig en interactief naar mijn verhaal. Niet veel later kwam mijn portfolio review online te staan. Ook hierin was het thema macrofotografie. Ik mocht drie portfolio’s bekijken en daar mijn ongezouten mening over geven. Het was spannend om te doen, maar ook heel erg leuk. Je kunt dit filmpje hier terug kijken:
En nog leuker in het najaar volgt er een macroworkshop in herfstbos! De locatie voor deze workshop zal zijn: Landgoed de Utrecht (let op, dit ligt in Brabant!). Het gaat echt niet alleen maar om paddenstoelen, maar om alle details die je in het bos kunt vinden.
workshop klaprozen fotograferen
De workshop klaprozen fotograferen was een nieuwe en erg leuke workshop. Op een prachtig mooi veld met duizenden klaprozen kon iedereen alle kansen pakken om te leren de bloemen op een mooie manier te fotograferen. Het was een prachtige avond waarin wij optimaal van het gouden uurtje hebben kunnen profiteren. Er stond helaas wel wat wind, maar ondanks dat lukte het iedereen om de prachtige klaprozen en overige wilde bloemen mooi te fotograferen.
We gebruikten de macrolens maar zeker ook de telelens. Een enkeling heb ik zelfs de groothoeklens zien pakken in combinatie met filters om de zonsondergang boven het veld mooi vast te leggen. De deelnemers waren allemaal erg leergierig en hier en daar hoorde ik wat kwartjes vallen. Hieronder vind je een aantal toffe foto’s die door deelnemers aan deze workshop gemaakt zijn. Helaas heb ik niet van iedereen de resultaten kunnen zien, mocht je nog een leuke toevoeging hierop hebben, stuur dan je foto nog even per mail naar mij toe of tag mij in je bericht op sociale media.
Bloemen en insecten
Voor Natuurfotografie.nl/Natuurfotoworkshops nam ik een workshop over van een docente die helaas niet kon. De workshop vond plaats in een voor mij onbekend gebied en dus ben ik een paar weken ervoor even de plek gaan verkennen. Het bleek een prachtige plek met enorm veel mogelijkheden om bloemen en insecten te fotograferen, het was echt een genot om dit te kunnen doen.
Volgend jaar kun je deze workshop gewoon rechtstreeks via mij boeken. De link zal ik hieronder plaatsen.
Waar het om gaat is het leren fotograferen van bloemen op een mooie manier in een omgeving waar heeeeel veel bloemen zijn. Daarna gaan we next level en proberen we insecten te fotograferen met de bloemen. En dat is best een opgave en zoals ze bij Rowwen Hèze zeggen; “een kwestie van geduld”.
Zomeravond in de amsterdamse waterleidingduinen
Een zomeravond beleven in de Amsterdamse Waterleidingduinen is voor mij iedere keer weer een droom. We hopen altijd op een mooie zonsondergang, maar dat is altijd afwachten. De gekozen avond was de enige avond waarop het niet of in ieder geval minder zou regenen. En ja… die regen kregen we ook heel even. Daarna kwam net voordat we terug zouden gaan lopen toch nog even de zon heel mooi door. En alsof het zo moest zijn, zagen we precies op dat moment ook een mooie groep hindes met wat kleintjes erbij en dat is exact wat we wilden. Er werd prachtig geposeerd door de herten waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Naast de mooie zonsondergang waren er ook spectaculaire luchten te zien, zoals hieronder prachtig vastgelegd is door Guus Stevens en Willy Scholts. Het was een heerlijke lange wandeling met erg leuk gezelschap! Wil je jouw foto’s ook bij deze post zien? Stuur ze dan even per e-mail of tag mij in je post op sociale media.
Wil je ook eens een workshop volgen bij mij? Check dan het kopje workshops en bekijk de mogelijkheden. Er staan al een aantal workshops gepland voor volgend jaar en er zijn veel opties bij gekomen om privé workshops te volgen.
Macrofotografie op de heide
Zo ongeveer een jaar van te voren bepaal ik de datum van de workshops. Natuurlijk bepaal je dan het jaargetijde en weet je wat er zou kunnen gebeuren qua weer, maar je weet nooit van te voren hoe het exact zal verlopen. De omstandigheden van de workshop “macro op de heide” waren ronduit perfect te noemen. Er was nagenoeg geen wind, de nacht was koud geweest en de dag erna zou het warm worden. Dit zijn de ideale omstandigheden voor het ontstaan van ochtenddauw en grondmist en dat was precies wat we kregen. We liepen een werkelijk sprookjesachtig mooi heidegebied op vlak na zonsopkomst. Hoe hoger de zon kwam hoe dikker de grondmist werd. Het was zo ontzettend mooi, de foto’s zijn dan ook voor iedereen echt heel goed geslaagd. Er werd heerlijk gewerkt, er werden nuttige vragen gesteld en de resultaten zijn daarom ook geweldig.
Het bewijs vind je hieronder…. dit zijn allemaal foto’s van cursisten, hoe geweldig is dat!!
Skomer island
Zoals ik in de inleiding al aangaf heb ik best veel trips gemaakt dit voorjaar/zomer. Met twee vriendinnen bezocht ik Skomer Island in Wales. Het was echt een waanzinnig gave trip waarin we twee dagen lang puffins/papegaaiduikers konden fotograferen. Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter deze trip, check dan deze blog:
elba
En dan had ik ook nog een familievakantie gepland op het Italiaanse eiland Elba. En dat betekende dat ik in één maand een derde eiland zou bezoeken. Een beetje veel was het wel, maar het was ook een heerlijke afwisseling omdat deze vakantie echt een vakantie was. Ik heb dan ook niet heel veel gefotografeerd, maar de geweldige zonsondergangen op het eiland wilde ik ook niet missen uiteraard. Daarom even een paar leuke foto’s van dit prachtige eiland.