vuurwerk fotograferen
Nog een paar dagen en dan is het Oud & Nieuw en dat betekent vuurwerk!! Voor velen dé avond van het jaar. En veel fotografie liefhebbers nemen dan hun camera mee naar buiten om het schouwspel vast te leggen. Maar hoe moet dat eigenlijk, vuurwerk fotograferen???
Allereerst is het belangrijk om een goede positie te kiezen. Kies bij voorkeur een plek met weids uitzicht en neem als het even kan wat in de voorgrond mee. Dat kan de foto versterken. Maar denk erom, te veel rommel in de voorgrond kan de foto ook afbreken! Kies dus zorgvuldig.
Een spiegelend oppervlak, zoals bijvoorbeeld water in de voorgrond doet het ook erg goed. Of flatgebouwen met ramen waarin het vuurwerk weerkaatst kan ook een toevoeging zijn in je foto.
“Ik ben zelf niet zo dol op vuurwerk en dus zijn mijn vuurwerkfoto’s schaars. Sterker nog, dit is de enige die ik kon vinden. Ik vind het prachtig om te zien, maar ik vind het niks om er dichtbij te staan. Dit was in Italië, op de eerste avond in ons vakantiehuis op de berg. Gezien vanaf ons terras. Een traktatie.
Maar dan de techniek…
- Allereerst is een statief onmisbaar. Zet je statief op een stabiele ondergrond en bepaal je compositie.
- Een afstandsbediening werkt erg prettig, door gebruik van een afstandsbediening voorkom je trilling van je camera door het indrukken van je ontspanknop.
- Je kunt voor vuurwerkfotografie een groothoeklens gebruiken wanneer je de omgeving een rol wilt laten spelen in de foto. Of je kiest een zoomlens als je enkel en alleen het vuurwerk op de foto wilt. Let op, inzoomen valt niet mee. Je moet dan precies weten waar het vuurwerk zal plaatsvinden.
- Schakel je flitser uit
- Houdt je ISO waarde laag. Het vuurwerk is over het algemeen fel genoeg. En je beperkt de vorming van ruis.
Vuurwerk fotograferen op de automatische stand is eigenlijk onbegonnen werk. Je moet het instellen van je camera goed onder de knie hebben voor goede resultaten.
De sluitertijd is de belangrijkste waarde bij vuurwerkfotografie. Het diafragma is van ondergeschikt belang, dit pas je uiteraard aan aan de lichtomstandigheden en je sluitertijd. Zorg bij je diafragma keuze wel dat de zwarte lucht niet te licht wordt. Die moet donker genoeg blijven, anders heb je onvoldoende contrast.
De sluitertijd die je gaat gebruiken is afhankelijk van de intensiteit van het vuurwerk, maar het zal variëren tussen de 1/6e en ongeveer 3 seconden. Schiet een aantal test foto’s van de omgeving voordat het vuurwerk begint. Het is fijn als er in je compositie al lichtbronnen aanwezig zijn, zodat je al een beetje kunt inschatten hoe je instellingen moeten zijn.
Bij veel vuurwerk achter elkaar zul je eerder 3 seconden belichten, bij een enkele vuurpijl is 1/6e genoeg. Wanneer je met een veel snellere sluitertijd zou fotograferen dan vang je alleen maar een fragment van het vuurwerk. Bij een sluitertijd van 3 seconden wordt de pijl al die tijd gevolgd en wordt ook ieder detail vastgelegd, wat een spectaculair beeld geeft.
Timing
Fotografeer veel en probeer zo goed mogelijk te timen. Dit is een kunst op zich. Er zullen 80 foto’s mislukken en er zullen er hopelijk een handje vol echt spectaculair mooi zijn! En dat laatste is wat telt. Je zet je sluiter open vlak voordat de pijl tot ontploffing komt, dan volg je de ontwikkeling van de pijl totdat hij klaar is.
Je kunt de camera ook ipv op M naar de Bulb stand zetten. Je bepaalt dan zelf met de afstandsbediening hoe lang je de sluiter open houdt. Je kunt zo wat preciezer timen hoe lang de vuurpijl zijn werk doet. Let wel op dat bij een langere sluitertijd je beeld ook lichter wordt.
Naarmate het vuurwerk vordert zullen de kruitdampen toenemen wat de foto’s aardig zal vertroebelen. Probeer dus aan het begin van de avond de meeste foto’s te schieten.
Scherpstellen
Scherpstellen is wel het allerbelangrijkste. Zet de automatische scherpstelfunctie uit. De camera blijft zoeken omdat het continue verandert. Waarschijnlijk zul je met een scherpstelling op oneindig (infinity teken op je lens) al een eind komen. Bij de eerste pijl kun je dit finetunen, door op life view in te zoomen op de pijlen en je scherpstelling te bepalen. Check dit goed na de eerste test en ga dan hiermee verder. Blijf tussendoor ook checken of je nog goed zit uiteraard. Dit werkt natuurlijk het beste wanneer je bij een vuurwerkshow bent waarbij het vuurwerk steeds vanaf dezelfde plek wordt afgestoken.
Nabewerking
Het is absoluut de moeite waard om naderhand je foto nog wat na te bewerken. Door het contrast te verhogen zullen de donkere delen donkerder en lichte delen lichter worden. Let wel op dat je de hoogstwaarschijnlijk aanwezige overbelichtte delen niet nog lichter maakt. Je kunt ook eventueel de kleuren nog iets aansterken voor een mooi effect. Maar bedenk je altijd wel… less is more!
Veiligheid
Let goed op wanneer je aan het fotograferen bent. Vuurwerk heeft niet voor niets het woordje vuur in de naam. Het blijft riskant. Je bent met fotograferen vaak in je eigen wereldje waardoor je alles om je heen kunt vergeten, maar juist op oudejaarsavond is je directe omgeving ook meteen de risicofactor.
Let goed op en blijf alert!
Oh ja… enne… genieten he!! Kijk niet alleen maar door de zoeker van je camera maar geniet ook met eigen ogen van wat je ziet en van de mensen met wie je eventueel bent. Alleen dat is de succesformule voor een geslaagde avond!
Fijne avond!