creatief met je kerstboom
VOORBEELD 1
Deze blog gaat over de manier waarop je je kerstverlichting op een mooie manier kunt fotograferen. Er zijn namelijk best wel wat opties. Het eindresultaat van je foto is vooral afhankelijk van je diafragma.
Wanneer je met een open diafragma fotografeert, dat wil zeggen een laag f-getal zoals bijvoorbeeld 2.8 of 5.6 dan zul je rondom een lichtbron altijd een soort van waas zien. Het licht wordt mooi verspreid. Zoals je kunt zien in deze voorbeeldfoto rechts.
Het scherpstelpunt in de foto ligt op de ballerina. Door het open diafragma worden de items op de voor- en de achtergrond altijd wazig afgebeeld. Het voordeel van een laag diafragma is dat je sluitertijd daardoor sneller wordt, waardoor je sneller de optie hebt om portretten te schieten. Hoewel in zo’n donkere situatie als hier heel lastig een portret zult kunnen schieten zonder hulp van een externe flitser. Kies voor dat soort foto’s een moment eerder op de dag.
Gegevens foto 1: f/2.8 in focus geschoten. Kleine scherptediepte
VOORBEELD 2
Wanneer ik deze zelfde foto zou fotograferen met een gesloten diafragma, dat wil zeggen een hoge f-waarde, zoals in dit geval f20, dan worden is de waas om de lampjes veel minder en de lichtbronnen vormen kleine sterretjes. Zie foto links.
Door de hoge f-waarde zul je zien dat ook de ballen op de voor- en achtergrond veel scherper zijn dan op foto. Zelfs de kaarten op de kast op de achtergrond lijken scherp. Maar daar gaat deze oefening niet echt over. Het draait meer om het effect wat het diafragma heeft op je foto. Het sterretjes effect is ook mooi toepasbaar bij bijvoorbeeld straatverlichting. In een donker landschap kan dit net de toegevoegde waarde in je foto zijn.
Gegevens foto 2: f/20 in focus geschoten. Grote scherptediepte
VOORBEELD 3
Bij de volgende foto is de situatie bijna identiek aan foto 1 met slechts 1 groot verschil en dat is het scherpstelpunt. Het standpunt is hetzelfde net als het diafragma (f2.8).
Ik heb de automatische scherpstelling van de lens uitgeschakeld en het onderwerp volledig uit focus gedraaid totdat ik het gewenste effect had. Het resultaat daarvan is de zogenoemde bokehbollen, ofwel lichtvlekken. Dit is een heel leuk effect om mee te experimenteren. De afstand naar de kerstboom toe bepaalt de grootte van de bokehbollen in de foto. Dit kun je goed gebruiken bij bijvoorbeeld portret of productfotografie.
f/2.8 uit focus geschoten. Volledige onscherpte in de vorm van bokehbollen
VOORBEELD 4
Wanneer je ditzelfde zou doen met het diafragma uit foto 2 (f20) dan is het effect een stuk minder interessant. Dit zul je waarschijnlijk nooit gebruiken. Maar het geeft wel stof tot nadenken. Wanneer je dus op deze manier je lichtbron weergegeven wilt hebben dan moet je zorgen dat de lichtje uit focus zijn!
Dit is wat er gebeurd bij out of focus fotografie bij een diafragma van f20.
Dit mag je gerust een mislukte foto noemen, niets is scherp en er is ook niets interessants te zien.
Maar het punt is duidelijk, toch?!
Gegevens foto 4: f/20 uit focus geschoten. Is gewoon een onscherpe foto
de lensbal
Hoe meer je inzoomt met je lens hoe mooier het resultaat wordt. In dit voorbeeld heb ik een lensbal op statief geplaatst en door de bal met een zoomlens op 70 mm gefotografeerd. Hierdoor concentreren de lichtjes zich achter de bal en verlies je alle storende elementen om de kerstboom heen. De lichtvlekken vormen hierdoor een prachtige achtergrond voor de lensbal.
Hoe kun je dit combineren met een portret?.
Kies een lichtere lichtsituatie. Deze foto is mijn studio geschoten met daglicht tl-balken aan het plafond. Er is niet geflitst, dat zou de sfeer van de lichtjes helemaal tenietdoen. Ik moest wel op een hoge Iso waarde fotograferen (ISO 3200), maar wanneer je dit in je woonkamer doet en je hebt de boom bij het raam staan dan kun je het daglicht gebruiken wat je ISO wellicht weer wat kan verlagen.
Doordat de focus op het meisje ligt en het diafragma getal laag is (f5.0) worden de meisjes scherp en de lampjes onscherp. Hoe groter de afstand van de meisjes is tot de lampjes hoe groter de bokehvormen. Voorin zijn het kleine wazige bolletjes, achterin zijn het grote wazige bokehbolletjes. Dit geeft een heel mooi en sfeervol effect en bovendien versterkt de onscherpte in de achtergrond het gevoel van diepte.
Deze techniek toepassen op een stadsbeeld
Je kunt dit effect ook toepassen op stadsfotografie! Het geeft een erg leuk effect. Wanneer je een model in beeld zou willen plaatsen dan zou je ervoor kunnen kiezen het model met een flits van de zijkant te belichten. Dan behoud je de sfeer van de lichtjes en je flitst het model niet helemaal uit, zodat het een flets of plat beeld wordt.
spelen met bokeh
Er is nog een leuk experiment binnen dit thema.
Je kunt de lichtvlekken op de achtergrond namelijk een vorm geven. Je knipt het gewenste vormpje uit een stukje zwart karton, dit karton plak je op lens. Door het vormpje heen kun je focussen op een onderwerp. Zorg dat je lichtbron wat verder op de achtergrond staat. De lichtvlekken nemen de vorm van je knipsel aan! Hoe leuk is dat?!
Cynthia van Zwieten schoot deze foto. De focus ligt op de oude camera van haar opa. De kerstboom erachter zorgt voor de lichtjes en de vorm van de lichtjes wordt dus bepaald door het figuurtje wat zij gebruikt heeft.
Super leuk toch?!
Cynthia legt het even uit:
“Voor deze foto heb ik uit donker blauw karton (ik had geen zwart) een hartje geknipt, en voor mijn lens geplaatst en vast gemaakt met een elastiekje.
De lichtjes op de achtergrond zijn van de kerstboom. Ik ben gaan proberen welke afstanden lukte en welke niet.
Uiteindelijk heb ik het oude fototoestel van mijn opa op de foto op ongeveer 1,5 meter van de kerstboom af gezet.
Ik heb mijn 50mm lens gebruikt, f/1,8, TV 1/10, ISO 200, manueel scherpstellen, op statief.”