maandchallenge
november 2017
verdwijnpunt
Het thema voor deze maand is VERDWIJNPUNT.
Dit thema heeft denk ik wel wat uitleg nodig. Want wat is een verdwijnpunt nu eigenlijk. Dit is wat het internet erover zegt:In perspectief komen evenwijdige horizontale lijnen in een landschap, als ze worden doorgetrokken, bij elkaar in een verdwijnpunt op de horizon.
Het heeft dus alles te maken met een lijnenspel. Twee evenwijdige lijnen die op een plek in de verte bij elkaar komen. Je kunt ook twee evenwijdige lijnen hebben door twee bomen die van onder naar boven fotografeert en die bovenin enigszins bij elkaar komen. Het kunnen ook gedraaide lijnen zijn zoals bij een wenteltrap bijvoorbeeld. Het kan ook een enorme diepte zijn gecreëerd door doorkijkjes (hé, waar kennen we die van, gebruik je ervaring van die maandchallenge) die in een lijn achter elkaar liggen.
Een verdwijnpunt kun je prima fotograferen in de natuur of in architektuur, maar ook zeker midden in de stad, wat dacht je van oude spoorbanen bijvoorbeeld, je kunt ook een extra onderwerp een rol laten spelen. Zoals bijvoorbeeld een ondergaande zon die precies ondergaat op de plek van je verdwijnpunt. Google maar eens op verdwijnpunt en doe inspiratie op.
Je kunt in deze opdracht helemaal los gaan in je creativiteit. Je mag het uitvoeren zoals jij het wilt, als er maar een duidelijk lijnenspel is en een duidelijke dieptewerking in de foto.
Ik heb zelf afgelopen weekend in het bos bewust een verdwijnpuntfoto geschoten om deze challenge aan te kondigen. Maar ik kan ook niet wachten op de strakke, industriële inzendingen! Zelf heb ik die voorbeelden niet, omdat het mijn tak van fotografie niet perse is. Daarom ben ik des te meer benieuwd naar jullie ideëen en uitwerkingen.
de uitslag
De uitslag van de maand november is bekend!
Er waren 67 inzendingen, geen record, maar veel fotoclubbers waren erg druk of hadden even geen inspiratie om naar buiten te gaan.
Dat is overigens voor de volgende maandchallenge geen excuus meer!
De meningen van de verschillende juryleden liepen uit een, we hebben dan ook geen unanieme winnaar deze keer. Maar de winnares wist met haar foto zeker op te vallen tussen alle landschapsfoto’s. Zij koos een muziekinstrument als onderwerp en fotografeerde dat van een prachtig standpunt. Maar liefst 4 van de 5 juryleden gaven Margriet van Baardewijk punten en hoge punten ook nog. Ze ontving een zes, twee negens en zelfs een tien! Van harte gefeliciteerd Margriet!
Het commentaar van Jaela: Je hoeft niet altijd naar buiten of de grote lijnen op te zoeken. Lijnen zijn overal en jij laat dit heel goed zien. Wat een goed oog voor detail! Leuk dat je ervoor hebt gekozen om maar een gedeelte van het instrument te fotograferen. Dit legt de nadruk op de snaren. Je hebt ook nog gekozen voor een focus waardoor je de diepte extra accentueert.
Monique: Ik vond deze foto al mooi de eerste keer dat ik de foto zag. De scherptediepte is mooi vastgelegd, hoe de lijnen van breed naar smal in een verdwijnpunt lopen is prachtig en de zwart-wit omzetting is een goede keuze. Wat mij betreft ben jij de terechte winnares!
Topper nummer 2 is Jacqueline Kieft. Het lijnen spel in deze foto is zo strak en komt van boven beneden, waardoor je niet om dit verdwijnpunt heen kunt. Ik gaf zelf geen punten, omdat ik de schuine horizon storend vond en het jammer vond dat de rails niet zowel links als rechts exact in de hoek begon. Ik had het idee meer vergelijkende foto’s gezien te hebben en heb daarom voor een andere foto gekozen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het geen goede foto vind. Misschien heb ik er achteraf zelfs een beetje spijt van, maar dat is hoe het werkt met anoniem beoordelen. De andere vier juryleden waren dat overigens helemaal niet met mij eens. Van heb kreeg je twee keer een 6, een 7 en een 9.
Het commentaar van Jaela: Wat een mooie lijnen. Zeker een verdwijnpunt! Alles werkt mee: de rails, de stenen, de kabels, de bebossing aan de zijkanten. Lichte lucht en een donker vlak onder. Mijn ogen zijn in ieder geval als magneetjes aangetrokken. Je kan er voor kiezen om te spelen met de hoogte. Een foto vanaf een laag standpunt kan ervoor zorgen dat het lijkt alsof de rails ‘langs je oren lopen’. Je ziet ook de poortjes. Als je er nog een wat dichter bij in beeld kan brengen, creëer je meer diepte en een verkleiningsfactor. Ik heb een vierkantje geplaatst. Ik hoop dat ik mij zo duidelijk maak. Goed gezien! (ik zal even kijken of ik de voorbeeld foto van Jaela er op facebook bij kan plaatsen).
Topper nummer 3 is Pim Eijlders. Hij wist met dit duistere en misterieuze beeld flink de aandacht te trekken. Mooie lijnen die in een perfect verdwijnpunt lopen. Verder ben ik het eens met het commentaar van Jaela over de symmetrie van de foto. Jammer dat de lijnen niet beide in de hoek beginnen. Een 7, een 9 en een 10 voor jou!
Commentaar van Esmeralda: Favoriet nummer 1 van Esmeralda. Deze foto was meteen mijn favoriet. De bewerking vind ik erg mooi. Je ziet een duidelijk verdwijnpunt, maar bij het verdwijnpunt is toch vaag nog iets te zien. Dit in combinatie met de persoon die naar het verdwijnpunt kijkt, maakt dat de foto erg mysterieus wordt.
Commentaar van Jaela: Wat een topshot! Grote rustige vlakken waardoor je verdwijnpunt alle aandacht krijgt. De kleuren en de wazige contouren maken dat ik naar meer details zoek. Ook het silhouette links die mee lijkt te staren naar de horizon en het verdwijnpunt verdient een compliment. Ik zou graag willen meegeven dat symmetrie je verdwijnpunt kracht bijzet. Rechts onder in de hoek eindigt het pad precies in de 90 graden hoek. Probeer dit ook aan de linker onderkant te bereiken. Donkere vlakken trekken het oog aan. Door het silhouette wat meer naar links te plaatsen (zie kruising) trekt het mijn ook eerder naar je verdwijnpunt.
Topper nummer 4 is nieuwkomer Tycho Koerten. Aangestoken door zijn moeder Bianca dacht hij, ik ga ook eens mee doen en sleept meteen een vierde plek in de wacht. Hij schoot dit zeer opvallende portret met verdwijnpunt.
Hoe kom je er op om iemand (ben je het zelf Tycho?) op de grond te laten liggen, zodat hij meegaat in het verdwijnpunt en dan de foto vervolgens op z’n kop in te sturen. Ik vind het zelf briljant bedacht. De heftige zwart-wit omzetting werkt zeker mee bij deze foto. Ik heb de foto ook even terug omgedraaid. Dan is het eerste wat opvalt de scheve horizon, wat ik totaal niet zag wanneer de foto op z’n kop stond, omdat dat niet is waar de aandacht naar toe gaat. De aandacht gaat naar jongen en de lijnen die gaan naar het verdwijnpunt.
Commentaar van Jaela: Leuk gespeeld met het verdwijnpunt! Door de upside down wilde ik de foto langer bekijken om te zien waar de lijnen naartoe lijden. Tevens lijkt de persoon op de foto ‘naar beneden te vallen’. Hierdoor worden de lijnen versterkt. Als tip wil ik graag meegeven dat het effect versterkt kan worden door de persoon van dichterbij te fotograferen en tegelijkertijd het verdwijnpunt in beeld te houden. Leuk
Topper nummer 5: Esther Bos. Esther doet elke keer mee voor de lol zegt ze zelf en gewoon met haar telefoon, want een camera heeft ze niet. Maar deze keer resulteert dit lolletje in een vijfde plek. Na de vierde beoordeling stond ze op een gedeelde eerste plaats samen met Margriet, maar bij de laatste beoordeling ontving ze geen punten waardoor ze zakte naar de vijfde plek. Technisch gezien hadden de lijnen iets verder door moeten lopen voor een volledig verdwijnpunt, maar de aanwezigheid van het paard op plek van het verdwijnpunt zorgt ervoor dat het oog toch meteen in de richting van het punt aan de horizon gaat. Een prachtig en bijzonder moment wat je hier gefotografeert hebt. Chapeau Esther!!
Ik ben weer enorm onder de indruk van alle inzendingen en wil wederom iedereen bedanken voor het meedoen. Laat je nooit ontmoedigen wanneer je geen punten hebt ontvangen voor je foto. Onthoudt dat alle juryleden maar 10 foto’s mogen beoordelen en dat het dus al mega knap is wanneer uberhaupt punten haalt. Lees de commentaren en leer daarvan. Ontdek hoe je kunt zorgen dat een foto een opvallende foto wordt.
Iedereen van harte gefeliciteerd en volgende maand gaat IEDEREEN mee doen, dat weet ik bijna zeker.